Czosnek jest świetnym surowcem do produkcji wzmacniających miodów i nalewek.
Nalewka spirytusowa na czosnku
SKŁAD: 100g czosnku, 200ml spirytusu. Świeżo zmiażdżony czosnek zalewamy spirytusem i odstawiamy na tydzień w ciemnym pomieszczeniu. Pić kilka razy dziennie po 20 kropel.
Napar z czosnku
SKŁAD: 4 ząbki czosnku, szklanka gorącego mleka, łyżka miodu (dla smaku) Wyciśnięty czosnek zalać gorącym mlekiem, doprawić miodem.
Sos czosnkowy
SKŁAD: 2-4 ząbków czosnku (zależnie od preferencji), 200ml jogurtu naturalnego, szczypta soli Czosnek wycisnąć do jogurtu, posolić i wymiaszać. Świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs, pieczonych warzyw oraz jako sos do dań obiadowych.
Miazga z czosnku
SKŁAD: 2 ząbki czosnku, łyżka masła, odrobina soli Przeciśnięty czosnek wymieszać z masłem i posolić. Idealny do chleba razowego z żółtym serem.
|